Over Mekkerland

Onze missie

Mekkerland is eigenlijk geen gewone boerderij want we kweken, slachten of melken niet. Daarom noemen wij onszelf een ‘diervriendelijke’ boerderij.

De tijden veranderen; dierenwelzijn wordt voor steeds meer mensen belangrijk in het bepalen van hun keuzes. Het  industrieel kweken van dieren is niet alleen erg dieronvriendelijk, maar ook enorm belastend voor het milieu.

Mekkerland gaat mee met die tendens. Voor ons zijn dieren gezelschap, buren en goede vrienden die met ons samenleven. Daarom vinden we het overbodig om dieren te gebruiken voor vlees en zuivelproducten. We leggen echter niemand iets op, al is dit natuurlijk wel de basisgedachte achter Mekkerland. Bijgevolg zal je in onze bar geen zuivelhoudende dranken of snacks terugvinden.

Stefanie’s verhaal

Het idee ontstond in 2006. Toen woonde ik een tijdje in Amsterdam en stelde daar maar liefst 6 kinderboerderijen midden in de stad vast. Ik had toen nog geen kinderen maar was altijd al een enorme dierenvriend. Ik kreeg zin om zoiets in Gent te doen. Maar één vraag bleef me bezighouden: zouden de dieren zelf wel genieten van zo’n kinderboerderij? Dagelijks honderden kinderhandjes, gillende stemmetjes, ongevraagd bezoek? Zo broedde ik gaandeweg een aantal maatregelen uit die ervoor moesten zorgen dat de kinderboerderij een aangenaam gebeuren zou worden voor zowel mens als dier. Ik diende mijn idee in voor het Burgerbudget bij Stad Gent in 2017 en won. Dankzij deze eenmalige subsidie en een tijdelijk terrein van Stad Gent kon ik mijn eigen diervriendelijke kinderboerderij opbouwen op de Lübecksite. Het was een zalige tijd en een leerrijke ervaring. Met deze know how wilde ik mijn project verderzetten op een nieuw terrein in Mariakerke.

Na een zeer intensieve verhuis en heropbouw met tal van vrijwilligers, hopen we in mei 2020 klaar te zijn voor een nieuwe start van Mekkerland 2.0.

Keurmerk

Een moedige dame uit Nederland, Sandra Van de Werd, lanceerde het keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderij’ dat je kan verdienen als je voldoet aan een aantal diervriendelijkheidscriteria. Wij hopen er binnenkort ook eentje te krijgen met Mekkerland. Hoewel we aan zo goed als alle criteria voldoen, zijn er nog enkele aandachtspunten waarop we volop inzetten. Zo namen we reeds maatregelen ter bescherming tegen roofdieren zoals de vos.

Blijf op de hoogte van al onze activiteiten.

Onze partners

Met de financiële steun van