Sint-Jansfeest

Als wij het voor het zeggen hadden, dan zouden wij dat anders aanpakken, maar het is wat het is: de dagen worden binnenkort alweer korter.

“Hoe is dat nu mogelijk?” horen wij u vragen en ja, wij horen daarbij teleurstelling in uw stem. Het één en ander heeft te maken met het feit dat de wereldbol – naar ‘t schijnt – eigenlijk scheef draait. En nog geen beetje. Drieëntwintig-en-nog-iets graden. Kapot scheef, in feite. Sommige plekken in de zomer krijgen dan meer licht dan in de winter en voila: daar hebben wij dus niets over te zeggen.

Wat wij wél beslissen, is het aantal feesten per jaar op Mekkerland. En dat zijn er deze zomer vier. Dat leest u goed. Vier. En om het voor u gemakkelijk te maken: elk feest valt op de laatste zondag van de maand. En we beginnen met het feest van Sint Jan op 26 juni.

Eigenlijk vieren we op Sint Jan de geboorte van Johannes de Doper. Wij kennen Johannes de Doper nu niet direct persoonlijk, dus veel kunnen we er eigenlijk ook niet over zeggen, maar wij weten wel dat we blijkbaar gewoon “Jan” mogen zeggen en dat hij de patroonheilige is van (onder andere) schapen, zangers, dansers en bioscoopbezitters. Maar vooral van schapen. Denken wij. Dus ook van onze schapen. Wollie en de bende. Spijtig voor de geiten. Maar die hebben Franciscus van Assisi, die is patroon van ineens “alle dieren”. Dus ook de geiten. En de muggen. En de konijnen. En de schapen. Schapen hebben dus twee patroonheiligen. We hebben ook veel schapen.

Vroeger kwamen mensen op Sint Jan samen en maakten ze een groot vuur. Men zong en danste en de moedigsten sprongen zelfs over het vuur heen. Als een jongen en een meisje – zo zegt men – samen over het vuur sprongen was hun band voor eeuwig verzegeld. Het is een uitbundig feest waarin we de overvloed van de natuur in deze tijd van het jaar vieren.

zondag 26 juni 2022
Sint-Jansfeest
Programma

We starten om 14u

Voor de gelegenheid verwelkomen wij iedereen fleurig. Dat wil zeggen: fleurige kledij en – als het even kan – mèt bloemen in het haar bij wijze van een bloemenkrans. Voor inspiratie, kan u hier klikken: Onze gevlochten bloemenkrans voor Sint-Jan of hier: inspiratie op Pinterest

En Fien zal waarschijnlijk ook “start” roepen. ‘t Is al elke keer zo geweest en ‘t zal nu waarschijnlijk ook niet meer veranderen. 


Het is met potluck!

Als u graag wil blijven eten op ons Sint-Jansfeest, dan vragen we u om zelf eten mee te brengen, genoeg voor het aantal mensen waarmee u zelf komt. Iedereen zet dan al het lekkers samen op een lange tafel en we delen alles met iedereen.
We potlucken doorlopend, dat betekent dat u eigenlijk van 14u tot 21 kan eten. Wat u meebrengt kan dus hartig, zoet, melig, bloemig of bitter zijn. Aperitiefhapjes of een vol feestbuffet, het maakt voor ons eigenlijk allemaal niks uit. 
Zolang het vegetarisch is en niet opgewarmd moet worden.
En alcoholvrij. Drank hoeft u sowieso niet mee te brengen, dat koopt u doorlopend in onze zomerbar, ook wel “onze enige bron van inkomsten” genoemd. 

En met muziek!

Rond 16u zal Els Elliott voor u zingen. Els is een singer-songwriter die liever ergens een lied over maakt, dan erover te praten en dat levert rauwe, persoonlijke verhalen op. Ziel op tafel. Dat soort dingen.

En met vuur!

Zij die ons een beetje kennen, weten dat wij op donderdagen en vrijdagen ook een zorgboerderij zijn. Het Sint-Jansvuur zal vanaf 17u ongeveer worden verzorgd door de vrijwilligers en deelnemers van onze zorgboerderij.
Daar zal sfeer zijn.
En muziek. Kampvuurmuziek.
En al.


En met springen!

Vanaf 18u zo ongeveer gaan we over het vuur springen.
Ouders die bij het idee al een beetje beginnen te zweten, moeten weten dat we heel voorzichtig omgaan met de veiligheid. De vuurmeesters zorgen voor onder meer een duidelijke afbakeningen van de vuurplek en de looplijnen en alle mogelijke veiligheidsaspecten worden zeer nauwlettend in het oog gehouden. We spreken, voor alle duidelijkheid, ook over een dunne strook met een heel laag vuurtje.
En er zijn duidelijke regels:

We springen tot ongeveer 19u.

En nog muziek!

Om 19.30u is het de beurt aan de eigenzinnige Tim De Roo die u - terwijl u met een drankje van onze zomerbar verder geniet van de feestelijkheden - met wat covers om de oren zal slaan. Denk Ringo, John, Paul, George. Denk voor ons part Radiohead of Amy Weinhuis, 't is allemaal goed.

U voelt het eigenlijk zelf ook al: veel gezelliger moet dat allemaal niet worden.