Oogstfeest

Zondag 26 september 2021
Oogstfeest!

Traditioneel is het feest van Sint-Michael, eind september, de laatste dag van het jaar waarop u nog appels kan plukken. De appeloogst is - en dat wist u - de laatste oogst van het jaar.

Of zoals mijn grootmoeder het destijds zo vaak zei: "Jongen", zo sprak ze dan, "Het is verloren gefloten als het peerd niet pissen wil". Ze hield daarbij haar wijsvinger profetisch omhoog, waardoor mijn jonge kinderhoofd begreep dat dit wijze woorden waren. Woorden die ik moest onthouden.

Nu, zovele jaren later, weet ik wat ze bedoelde: dat er na de oogst gefeest moet worden. Helemaal zeker ben ik daar niet van. Maar wordt zekerheid hoedanook niet overschat? Of zoals mijn grootmoeder, opnieuw met die vinger omhoog, dan zei: "Jongen, wat ben je met zekerheid als het peerd niet pissen wil?"

Kortom, er zullen dus appels zijn, maar ook:

Programma

14.00u - START

Van zij die erbij waren op het Mekkerland Zomerfeest, mogen wij haast dagelijks vernemen hoe het startmoment, waarop Fien traditiegetrouw "Start!" roept, uitgroeide tot één van de mooiste herinneringen van de zomer van 2021. Of met andere woorden: als u van ons uitgebreide programma één iets wil missen, dan is het zeker niet Fien die start roept.

14.30u - Annfleur (muziek)

Met haar gitaar en haar zelfgeschreven liedjes geeft Annfleur ons een kijk in het leven van een 17-jarige meisje met ... (dit is het moment waarop uw trouwe Mekkerland-verslaggever - uit liefde voor uw kinderen - zoekt naar emoticons van tennisballen, voetballen, basketballen, biljartballen en volleyballen, maar uiteindelijk toch kiest voor het woord) ballen.

15.00u - PAPER CUTS van Meandertaal (theater vanaf 5 jaar)

De Koning van Papier, de drijvende kracht achter alle verhalen op aard, komt enkele instant klassiekers oogsten op ons Oogstfeest. Hij zal ter plekke vertellen met papiertjes en poppetjes die in zijn papieren huid verstopt zitten. Niet te missen. Voor mensen vanaf 5 jaar.

16u EN om 17u - Kookworkshop Kookanje

Als het op heerlijke workshops aankomt, en daar komt het bij ons op aan, is Kookanje een vaste waarde op Mekkerland. Tijdens het Oogstfeest is dat niet anders. Hannah presenteert een mooie herfstworkshop waarin ze werkt rond het prentenboek "Goeiemorgen, beste buur". Het is een combinatie van koken en voorlezen. Tijdens de workshop maken de kinderen, net als de dieren in het verhaal, appeltaart met kaneel en rozijntjes. Ideaal voor de kleine mensen vanaf 3 jaar! Gratis, uiteraard. Wees er echter als onze kippen bij, want het aantal plaatsen is, net zoals het aantal kippen: beperkt!

16u - Bandje 6 (muziek)

Elisabeth en Hadewijch. Tweestemmig. Nostalgisch. Jeugdsentiment. Kortom: U wou nu al dat u erbij was.

16.45u - Bakkermans (muziek)

Als wij Bakkermans zegt u "Wie?". U vergeet daarbij echter dat wij des weekends al eens een aardig mondje Frans durven te spreken, dus wij horen u vooral "ja" zeggen. En wie ja zegt tegen Bakkermans, zegt "ja" tegen Mekkerland, want de dingen hoeven niet altijd zo ingewikkeld te zijn.

Vanaf 17.45u - Vegetarische Hot dogs en pannekoeken

Net op het moment dat u denkt dat u een hongertje voelt opkomen, staan wij - zoals u dat van ons gewend bent - al even klaar met lekkers. Deze keer in de vorm van (uiteraard) vegetarische Hot Dogs. De nu al felbesproken én felbegeerde "Mekkerland Hot Dogs", worden voor u op een soort van tradionele wijze gemaakt, tenminste als traditioneel wil zeggen: opgewarmd in een pot boven ons kampvuur.
En alsof dat nog niet genoeg was, zijn er op ons Oogstfeest ook "Mekkerland Pannekoeken". Deze zelfgebakken schijven van plat geluk komen, zo u wenst, met of zonder hemelse bol schepijs.
U begrijpt het: er zijn noch kosten, noch moeite bespaard om het voor u en de uwen lekker en gezellig te maken.

18.15u - Werkloos (muziek)

Ze heten werkloos, dus wij vermoeden dat ze echt niks beters te doen hadden dan komende zondag op ons Oostfeest te komen spelen. Indrukwekkend.

19.00u - Mark & Johan (muziek)

Twee mannen op leeftijd met jeugdig enthousiasme voor dialect, kleinkunst en samenzang. Liedjes als waren ze als rijpe appels uit de boom des levens zelf gegrepen.

20.00u - Berlaen (muziek)

Sinds 2011 is Wouter Berlaen actief als singersongwriter. Met "Ge zij were zat" laat hij meteen horen hoe hij gebekt is in zijn onvervalst dialect uit Zulte - het Oost-Vlaamse dorpje waar hij opgroeide. Rechtuit, onbeschaafd maar altijd meezingbaar! "Were zat zijn", zal er bij ons niet inzitten: bij ons drinkt u enkel gezonde en niet-alcoholische drankjes. Desondanks weten wij uit goede bron dat dat niet wil zeggen dat u zich niet zult laten gaan.

21.00u - Kampvuur

We sluiten in stilte af met een gezellig en ingetogen samenzijntje rond ons kampvuur alwaar wij herinneringen zullen ophalen aan de dingen die geweest zijn of nog komen. En alwaar wij de zomerse uitbundigheid zullen inruilen voor de ingetogen moed waartoe de herfst ons jaarlijks uitnodigt, met de vriendelijkheid die haar eigen is.
We zullen afscheid nemen en we zullen zeggen: "Bedankt en tot in de lente!", want dan zien wij elkaar allemaal terug, ongeacht of het peerd tegen dan pissen wil of niet.

Zonder Stad Gent ♥ was dit een lege pagina