Onze dieren

Al onze dieren worden met de grootst mogelijke aandacht en liefde verzorgd: we melken ze niet, we kweken niet en we slachten niet. Bij ons mogen de dieren gewoon zijn wie ze zijn, zonder te moeten dienen voor iets.

Dieren geven melk om hun jongen te voederen. Die melk is niet bedoeld voor mensen.

Op Mekkerland zijn we vegetarisch en veganistisch waar mogelijk. In onze bar worden dan ook geen dierlijke producten verkocht. Onze melk is havermelk.  

De geiten

Onze geiten zijn geadopteerd uit de Ark van Pollare, een asiel voor verwaarloosde en mishandelde boerderijdieren. 

Lala is de grote witte geit. Omdat ze - voor ze bij ons kwam - veel te vaak gemolken werd, had ze vaak een ontstoken uier. Samen met onze dierenartsen hebben we beslist om in het voorjaar van 2021 haar uier weg te nemen. Sindsdien is ze veel blijer, rustiger en een stuk tammer. Soms laat ze zich aaien door de omheining. U kan haar gerust wat gras of een wilgentakje toesteken door de omheining. Dat heeft ze graag. 

Zigi is ons klein bruin geitje. Hij is samen met Lala naar hier gekomen en ze trekken vaak samen op. 

Maya is de kleine bruin-witte geit. Zij is iets tammer dan Zigi. Soms laat zij zich ook aaien door de omheining. 

We laten geen bezoekers toe bij de geitjes. Dat hebben ze niet graag. Ze zijn nogal schuw en voelen zich veiliger achter hun omheining. 

Geiten zijn sociale dieren en hebben altijd soortgenoten nodig. Ze kunnen tot 18 jaar oud worden. 

Bij ons mogen de geiten zijn wie ze willen zijn. We laten ze gerust, we kweken niet, we melken niet en we laten ze hier gewoon oud worden.

De schapen

Wollie is het grote witte schaap. Hij is ook geadopteerd uit de Ark van Pollare, een asiel voor verwaarloosde en mishandelde boerderijdieren. Wollie is al van het prille begin van Mekkerland bij en is hier - van ons allemaal - het langst op de boerderij.

Wollie is de baas van de kudde. Hij heeft soms wat tijd nodig om nieuwe mensen te leren kennen. Als hij iemand niet kent is de kans groot dat hij eerst gaat bokken om te tonen dat hij de baas is. Eens je vertrouwt, laat hij zich van zijn liefste kant zien: hij gedraagt zich dan aanhankelijk, laat zich makkelijk aaien en komt spontaan bij je staan en kopjes geven. 

Nookie (zwart), Poto (bruin) en Pan (ook bruin, maar met een lichtere snoet), zijn drie Ouessant schaapjes. Dat is een klein ras waarbij de volwassen dieren niet grote worden dan 45cm hoog en niet meer wegen dan 20kg.  

Nookie, Poto en Pan noemen we soms ook "de mama's", want ze hebben hier alledrie een kindje. Wij kweken niet op onze boerderij: de mama's waren alledrie zwanger toen ze bij ons toekwamen in 2021, zonder dat wij dat door hadden. Natuurlijk waren wij verrast en onzettend blij toen de lammetjes in het voorjaar werden geboren:

Wout is zwart. Hij is het zoontje van Nookie. Hij werd geboren op 1 april 2021. Ondertussen is hij al even groot als zijn mama. Hij is speels en durft al eens te bokken. 

Finn is helemaal wit en is de dochter van Poto. Zij werd geboren op 14 april. Ze heeft een heel fijn snoetje. 

Lizzy is wit met bruine vlekjes. Zij is het zoontje van Pan. Zij werd geboren op 23 april 2021 en is zo het jongste van onze kudde. 

De konijnen

De konijnen komen uit gezinnen die er zelf niet meer konden voor zorgen. 
Marley is een Vlaamse Reus, een Belgisch (Gents) konijnenras dat zijn naam dankt aan de grootte en zwaarte van deze konijnen. Marley is dan ook groot en zwaar, vergeleken met zijn vriendjes. 

Konijnen zijn sociale dieren en hebben graag andere konijntjes in de buurt. Daarom zijn ze op dit moment met drie. Naast Marley hebben we Imke en Ster:

Imke is ons grijze konijntje en een beetje de schuwste van de bende.  

Ster is wit en zij is de beste vriendin van Marley. Je zal ze heel vaak samen, tegen of zelfs op elkaar zien.  

Konijntjes zijn prooidieren: alles wat uit de hoogte naar hen toe komt, ervaren zijn als roofdieren. Daarom houden ze er niet van om opgepakt te worden of om geknuffeld te worden. 

De cavia's

Naast de konijnen, wonen onze cavia's. Ze komen uit een gezin die er niet voldoende plaats voor had. Het zijn drie broers: Billy, Berta en Bonnie. 

In hun ren staat veel groen. En hoewel ze eigenlijk redelijk tam zijn, verschuilen ze zich er graag achter. Ze zitten ook graag onder hun huisje. Daarom kan het even duren voor je ze ziet.

Cavia's komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en zijn makkelijk te houden huisdieren. Soms worden ze ook "Guinese biggetjes" genoemd. Ze zijn echter niet verwant aan biggen en ze hebben niks te maken met Guinea, want dat ligt in Afrika en daar zijn geen cavia's. 

Ze eten groen, fruit en zaden maar voornamelijk gras, hooi en paardenbloemen. Uitzonderlijk aan cavia's is dat ze - in tegenstelling tot andere dieren - zelf geen vitamine-C kunnen aanmaken en dat dus moeten krijgen via hun voeding. 

De zorg voor onze dieren

Onze dieren worden verzorgd door een fantastisch team van enthousiaste vrijwilligers en buurtbewoners. Ook de mensen van de zorgboerderij helpen bij de verzorging. 

Als u zelf graag ook wil helpen bij het verzorgen en het voeren van onze dieren moet u bij Fien zijn (fien@mekkerland.be). Fien zo een beetje de kapitein van onze dieren. 

Adopteren van dieren

Wij krijgen zowat elke dag de vraag van mensen om dieren te adopteren. Vaak zijn het konijnen, maar ook varkens, ezels, alpaca's, kippen, geiten, schapen, cavia's, enz... Als wij op elke vraag om een dier over te nemen "ja" hadden gezegd, dan zat er nu - zonder enige overdrijving - op elke vierkante meter van ons terrein een dier. En we hebben 1 hectare. 

Daarom roepen wij graag op om heel goed na te denken voor u een dier in huis haalt. Let daarbij op wat een dier nodig heeft en ga na of u die zorg kan geven. In elk geval heeft het geen zin om ons te contacteren voor het adopteren van een dier. Wij zullen dat - altijd met spijt en tegenzin - weigeren.